maandag 17 april 2017

Buit van de bieb # 7 - deel 1

In de paasvakantie ging ik eindelijk nog eens op mijn gemak naar de bieb en ik bracht heel uiteenlopende boeken (en zelfs DVD's) mee. Oordeel zelf maar. Hopelijk krijg ik er nu eindelijk weer een aantal gelezen.

Eerst en vooral koos ik een aantal 'gewone' boeken: romans en een thriller.

'Het lot van de familie Meijer' van Charles Lewinsky


'Lewinsky zet de familie met humor en warmte neer, en tekent tegelijk het alledaags antisemitisme, waarop ook de dromen van deze Zwitserse Joden uiteindelijk breken.'

Als op een nacht in 1871 een ver familielid aan de deur van de Meijers klopt, kan niemand vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact. Dan duikt wervelwind Janki op, een ver familielid, al weet niemand er het fijne van. Een jaar later heeft hij een bruid - de aangenomen dochter annex dienstmeid Chanele, een vrouw die op vele momenten een beslissende rol gaat spelen in het leven van de Meijers - en een stoffenwinkel in Baden.
Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen.

'Broederstrijd' van Antonio Pennacchi


'Antonio Pannacchi geeft een indringend beeld van het Italiaanse platteland onder het fascistische regime.'

25 mei 1944, de laatste oorlogsdag in Littoria. In het korte tijdsbestek tussen het vertrek van de Duitsers en de aankomst van de geallieerden duikt Diomedes Peruzzi een aan puin geschoten Italiaanse bank in en pakt wat hij pakken kan. IN de dagen die volgen keren de evacués terug van hun schuilplaatsen in de bergen. De boerderijen liggen aan puin, elk gebouw draagt littekens van de bombardementen. Alleen heerst er nu een ander klimaat, want de wederopbouw begint.

Met zijn provocerende, brutale blik die altijd wordt verzacht door een groot menselijk gevoel voor mededogen vertelt Antonio Pennacchi over de moeizame totstandkoming van het democratische, republikeinse Italië aan de hand van de lotgevallen van de Peruzzi's, een omvangrijke en kleurrijke familie van pioniers, harde werkers en berooide helden.

'Mannen die vrouwen haten' van Stieg Larsson


'Mensen hebben altijd geheimen. Het is alleen de vraag hoe je daarachter komt.' - Lisbeth Salander

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graat dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert...


Bron:
* https://www.bol.com/nl/p/het-lot-van-de-familie-meijer/1001004005472191/
* http://www.debezigebij.nl/boeken/broederstrijd/
* https://www.bol.com/nl/p/millennium-mannen-die-vrouwen-haten/1001004006175132/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten