dinsdag 4 juni 2019

De romans van Simone van der Vlugt

Aan de hand van wat hier al verscheen (en hopelijk nog zal verschijnen), merk je wellicht dat ik heel wat verschillende genres apprecieer. Zo kan ik met evenveel teugen genieten van een goed jeugdboek als van een historische roman of van een non-fictieboek. Het ene boek vraagt wat tijd, het andere raas je gewoon door. Mara van Sterre Carron was een voorbeeld van zo'n pageturner. Die boeken zitten vol spanning en door de korte hoofdstukken is het heel erg moeilijk om het verhaal aan de kant te leggen. Je zegt immers altijd stiekem tegen jezelf: nog één hoofdstukje...

Jaren terug ontdekte ik ook Simone van der Vlugt. De boeken kun je afzonderlijk lezen (wat het lekker makkelijk maakt) en er zijn er echt al heel wat. De Nederlandse schrijfster levert met de regelmaat van de klok werken af en dat levert deze behoorlijke lijst mustreads op. Vandaag begin ik met de romans, later volgen ook nog de thrillers en de korte reeks rond Lois Elzinga.

Romans

De bastaard van Brussel


Brussel, 1565. De twintigjarige Crispijn Matsijs is eigenaar van bierbrouwerij en taverne 'Au brasseur'. Sinds de gevreesde inquisiteur Pieter Titelmans in de stad is, wordt het dagelijkse leven steeds vaker verstoord door openbare executies, waarbij iedereen die commentaar heeft op het katholieke geloof, op de brandstapel belandt. Als trouwe bezoeker van de katholieke kerk waant Crispijn zich veilig, maar als de jacht op vermeende ketters steeds heviger wordt, belandt ook hij in de martelkamer van de fanatieke inquisiteur. Hij wordt gered door graaf Lamoraal van Egmond, Crispijns biologische maar onwettige vader, die zijn bastaardzoon uit de kerkers bevrijdt. Crispijn probeert zijn leven weer op te pakken in zijn brouwerij in Brussel maar dat valt niet mee. Eigenlijk is het leven in de hoofdstad te gevaarlijk geworden voor hem. De Spaanse koning Filips II stuurt de hertog van Alva naar de Nederlanden om alle ketterij uit te roeien. Vanaf dat moment is niemand zijn leven meer zeker - ook de adel niet. Tot Crispijns grote ontzetting wordt zijn vader gevangengezet. Als hij zelf ook in levensgevaar komt, besluit hij zich aan te sluiten bij de verzetsgroep van de bosgeuzen en de strijd tegen de onderdrukkers aan te binden...


De lege stad


Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. De binnenstad, waar ze opgroeide, wordt volledig verwoest en bijna de helft van Katja's familie komt om. Samen met haar man Daniel neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Katja is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar wanneer het leven grimmiger wordt en iedereen zich gedwongen ziet steeds ingewikkeldere keuzes te maken, wordt het met de dag moeilijker om aan dit voornemen te blijven voldoen.


Ginevra


Florence, 1347. De achttienjarige Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, maar wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die; er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio erop nahoudt. Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde.

Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar hun vlucht wordt in de kiem gesmoord. Terug in Florence dwingt Ginevra's vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een gevangene in haar eigen huis. Als vervolgens de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Kan ware liefde werkelijk alles overwinnen?


Het schaduwspel


Het schaduwspel beschrijft de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere kringen van Amsterdam. Op een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. Ze trouwen en in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost.
Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Er volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na een verblijf van bijna drie jaar terug naar Amsterdam.


Jacoba, dochter van Holland


In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, Willem VI, hertog van Beieren. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaarder wordt. In Jacoba, Dochter van Holland zien we niet alleen een hertogin die ten oorlog trekt om haar gewesten te verdedigen, maar ook Jacoba's persoonlijke kant: de ontwikkeling van een kwetsbaar, volgzaam meisje tot een volwassen, sterke vrouw. Haar relatie met haar moeder is er een die voor vele vrouwen herkenbaar zal zijn.


Nachtblauw


Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze heeft een passie voor schilderen en helpt de vrouw des huizes bij haar schilderlessen. Maar Catrijns verleden achtervolgt haar; ze moet vluchten en vindt werk in een plateelfabriek in Delft. Hier wordt haar schilderstalent eindelijk op waarde geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 ternauwernood de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt en komt voor een levensbepalende keuze te staan.


Rode sneeuw in december


Het is 1553, de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Lideweij Feelinck krijgt een relatie met de jonge arts Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Om met hem te kunnen trouwen trotseert ze de wil van haar vader, die met haar breekt en haar onterft. Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert, het protestantisme wint terrein terwijl onder koning Filips de inquisitie hoogtij viert. Willem van Oranje vlucht naar Duitsland, waar hij zijn legers organiseert om in opstand te komen tegen koning Filips. Lideweij vlucht met haar gezin naar het rustige Naarden in het Noorden, waar ze zich veilig waant. Tot een verschrikkelijk lot het kleine stadje treft, met een gewelddadige en bloedige volksopstand tot gevolg.

De volgende keer heb ik het over de vele thrillers van de hand van Simone van der Vlugt want ook daarvan heeft ze er een pak op haar palmares staan. Uiteraard is het de bedoeling om naast de mustreads ook af en toe verslag over deze boeken uit te brengen. Hou Gietjes Boekies en Movies dus zeker in de gaten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten