woensdag 1 mei 2019

Professor T., seizoen 2

Een paar weken terug vertelde ik jullie over het eerste seizoen van Professor T., een Vlaamse serie die tot vorig jaar op Eén werd uitgezonden. Heb je deze blogpost gemist en wil je er graag nog iets meer over lezen? Kijk dan snel even hier: Professor T., seizoen 1.

Professor T. heet voluit Jasper Teerlinck en is eigenlijk een excentriekeling met psychische kantjes. Hij verloor op jonge leeftijd zijn vader aan zelfmoord en worstelt sindsdien met zichzelf en zijn demonen. In het eerste seizoen roept een oud-leerling van de professor zijn hulp in bij het oplossen van moordzaken. Annelies Donckers (gespeeld door Ella Leyers) is immers altijd onder de indruk geweest van haar leermeester en ziet een samenwerking nu wel zitten. Zij kan dan ook om met Jasper zijn nogal aparte technieken, de rest van het politiekorps soms net iets minder. Teerlinck is trouwens ook het ex-lief van commissaris Christina Flamant (Tanja Oostvogels) wat het af en toe allemaal nog wat ingewikkelder maakt.

In het eerste seizoen is commissaris Donckers nog aan de zijde van haar (werk)partner Daan De Winter (Bart Hollanders) te zien, maar door het schietincident op het einde van seizoen 1 trekt Daan er na een paar afleveringen in seizoen 2 de stekker uit. John Van Humbeeck (Steve Geerts) maakt zijn opwachting.


Flaptekst

Zes maanden nadat professor Jasper “T.” Teerlinck zich vrijwillig heeft laten opnemen, verlaat hij de psychiatrische instelling. En hoewel hij ongetwijfeld haar moeilijkste patiënt is, wil psychiater Gijselbrecht hem niet zomaar laten gaan. T. krijgt van haar enkele heel bijzondere – en voor hem vreselijke – opdrachten. Annelies Donckers verwelkomt intussen een nieuwe collega, John Van Humbeeck.
Dat gebeurt echter niet van harte. De zorgen om haar vriend en collega Daan en haar steeds zieker wordende vader eisen een grote tol. Gelukkig kan Annelies weer op de excentrieke professor rekenen om de meest complexe misdrijven op te lossen.


Gegevens

  • Cast: Koen De Bouw, Ella Leyers, Herwig Illegems, Carry Goossens, Goele Derick, Steve Geerts, Tanja Oostvogels, Bart Hollanders, Viviane De Muynck, Gène Bervoets en Barbara Sarafian
  • Concept: Paul Piedfort
  • Scenario: Paul Piedfort, Eric Wirix, Willem Wallyn, Sam Fierens en Yahya Terryn
  • Regie: Indra Siera en Gijs Polspoel
  • D.O.P.: Gerd Schelfout ( = Director of Photography)
  • Montage: Steven Sanders
  • Muziek: Gregory Caron & Hannes De Maeyer
  • Productie: Eric Wirix, Frédéric Gies en Elke Brabants
  • Speelduur: 650 minuten

Afleveringen

Aflevering 1: Cuberdon
Professor T. verlaat na zes maanden de psychiatrische instelling en ook inspecteur Daan De Winter begint na zijn revalidatie opnieuw te werken.

Aflevering 2: In Vuur en Vlam
Tijdens een brand in een studentenhuis wordt een studente levensgevaarlijk gewond. De brand blijkt te zijn aangestoken. Professor T. wordt aangezocht om de dader te vinden.

Aflevering 3: De familie
Sinds de schorsing van professor T. worden zijn colleges gegeven door professor Vanderweyden. Hij assisteert T. ook bij het oplossen van een tragisch familiedrama.

Aflevering 4: Onvoltooid verleden
Bij aanslagen op SUV’s worden pamfletten verspreid naar model van een anarchistische studentengroep uit de jaren ’80. Tot verrassing van velen blijkt professor T. lid te zijn geweest van die groep.

Aflevering 5: Hartstocht
Als twee artsen met dezelfde modus operandi worden vermoord, vreest men dat er nog slachtoffers zullen vallen. Het wordt een race tegen de tijd om het verband tussen de twee zaken te vinden.

Aflevering 6: Diamant
Een juwelier wordt aangereden als hij gehaast de straat oversteekt met in zijn tas een collectie zeer waardevolle diamanten. De speurders vermoeden al snel dat er meer aan de hand is.

Aflevering 7: Jitske
Professor T. staat voor een heel aparte uitdaging. Jitske, een meisje met het syndroom van Down, beweert te weten wie de moordenaar van haar moeder is.

Aflevering 8: Angstig gehecht
Bij een verkeersongeval wordt het slachtoffer dood aangetroffen op meer dan 100 meter van haar auto. Professor T. moet zijn aandacht verdelen tussen het onderzoek en een bizarre vraag van zijn psychiater.

Aflevering 9: Het congres
De Universiteit Antwerpen organiseert een jaarlijks congres van criminologen. Tot zijn ontzetting mag professor T. het congres niet openen. Als de eerste spreker wordt vermoord, zijn natuurlijk alle ogen op T. gericht.

Aflevering 10: Het DNA van een moordenaar
Professor T. wordt geconfronteerd met een zaak die hij in het verleden zelf heeft opgelost. De getuige van een moord die jaren geleden werd gepleegd, is nu zelf vermoord.

Aflevering 11: Dode meisjes zingen niet
Een leerlinge wordt dood aangetroffen op haar kamer. Professor T. ontdekt dat de echtgenoot van dokter Gijselbrecht betrokken is in de zaak.

Aflevering 12: Zwanenzang (deel 1)
Een undercover agent, die was geïnfiltreerd in het drugsmilieu, wordt dood teruggevonden in de kofferruimte van zijn auto. Professor T. gedraagt zich nog vreemder dan anders, maar dat heeft niks met de zaak te maken.

Aflevering 13: Zwanenzang (deel 2)
Het net rond de drugsbaron begint zich te sluiten. Toch is er nog grote onzekerheid in het team van Flamant, zeker als hoofdinspecteur Rabet zich volgens John vreemd gedraagt.



Mijn mening (++/+++)

Het was wel even wennen om een hoofdpersonage uit seizoen 1 te zien vertrekken. Ik vind het altijd wat vreemd en verlies voel ik de laatste jaren altijd net dat tikkeltje harder binnenkomen. Alsof mijn verlies zelfs fictie nog wat gaat versterken (of is het omgekeerd?). Maar eens ik dat gegeven wat losliet, kon ik weer met volle teugen van de dertien nieuwe afleveringen genieten. Stuk voor stuk zijn het weer geloofwaardige, spannende maar ook grappige episodes van Professor T. Dit is wat deze serie zo uniek maakt. De combinatie van rust en onrust in een psychisch jasje, ik zag het nog nooit eerder op tv. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar het allerlaatste seizoen!



Bron: 
https://www.pinterest.com/pin/629659591626299299/?lp=true
https://www.bol.com/nl/p/professor-t-seizoen-2/9200000068343633/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten